Eerste artikel in Nederlandse pers
Dit zijn alle artikelen van 1981 die tot op heden op het internet circuleren: http://www.dmtvarchives.com/forum/index.php?topic=622.0
Het artikel vond ik op een blog van iemand die alle edities van Vinyl had geüpload, de links werken niet meer maar als je hem een email stuurt, krijg je binnen 24 uur een email terug met de download links: http://vinyltijdschrift.blogspot.nl/201 ... mer-6.html
1981-06-xx - Vinyl (Netherlands) - Depeche Mode in Telegramstijl




Depeche Mode in Telegramstijl
In januari van dit jaar verscheen een verzamel LP die luistert naar de naam 'Some Bizarre Album'. Een compilatiealbum waarop kleine opkomende futuristische bands zijn vertegenwoordigd en waarvan sommigen reeds via singles van zich hadden laten horen. De meest saillante verschijning op deze plaat is Depêche Mode, met het nummer 'Photographic', een zwaarmoedige melodische uiting in up tempo.
Depêche Mode werd elf maanden geleden geformeerd als driemanschap, twee gitaren en een synthesizer, en kreeg z'n uiteindelijke voltooing na de komst van vocalist David Gahan.
Hun eerste single 'Dreaming of Me' zag voor het eerst het licht bij het Britse electrolabel Mute Records, waar ook een groep als Fad Gadget bij zit. Daniel Miller, de drijvende kracht achter dit project, besloot na de bemoedigende verkoopresultaten van 'Dreaming Of Me', ook hun follow-up 'New Life' te produceren, een resultaat dat de eerste single in kwaliteit verreweg overtreft. Miller met z'n Mute Records heeft de groep z'n vertrouwen gegeven, iets wat de opportunist een oprichter van Some Bizarre Records-waar Depêche Mode debuteerde- Stevo niet heeft kunnen waarmaken. Afgezien hiervan hadden ze toch eigenlijk ook niet de intentie om met Some Bizarre verder in zee te gaan, omdat ze zich absoluut niet beschouwen als futuristische muzikanten maar als 'a dancy pop band'.
Depêche Mode staat voor mode in telegramstijl, snelle kleding, dus iets dat zich snel kan aanpassen aan de hectische ontwikkelingen in de popbizz. Zoveel betekenis schuilt er echter niet achter de naam, ze kwamen het woord voor het eerst tegen in een tijdschrift en er was geen enkele reden waarom ze het kozen, men wist niet eens wat het betekende, het klonk goed en dat was alles! De enige vergelijking die met de muziek van Depêche Mode kan worden getrokken is het oudere repertoire van Orchestral Manoeuvres In The Dark. Zelf denken ze daar heel anders over, OMITD brengt te weinig variatie in hun repertoire, zij daarentegen houden van veelzijdigheid. Als het merendeel van hun songs gestoeld zijn op een stevige beat en er een aantrekkingskracht vanuit gaat waar mensen op willen dansen, is Depêche Mode dik tevreden.
DEPECHE MODE zijn: David Gahan: Vocals/Electronic perc. Vincent Clark: Synth./Backing voc. Martin Gore: Synth./backing voc. Andrew Fletcher: Bass Synth.
Sander Jonkergouw